Rouw komt ook voor in andere situaties
Alles wat voorheen vanzelfsprekend was, is dat nu ineens niet meer. Als verdriet op bezoek komt.

Rouw

Rouw en verlies horen bij het leven. Wanneer we denken aan rouw en verlies maken we al snel een koppeling met de dood. Rouw en verlies komen we echter ook in andere situaties tegen. Wanneer verdriet op bezoek komt:

Dit kunnen ingrijpende gebeurtenissen zijn voor zowel ouder als kind.

Kinderen en jongeren rouwen anders dan volwassenen. Kinderen schakelen sneller en vaker tussen verschillende emoties, daardoor rouwen zij ‘in stukjes’ en lijkt het soms alsof ze niet rouwen. Of ze vertonen gedrag dat niet als rouwgedrag herkend wordt. Voor kinderen is het een zoektocht hoe zij hiermee om moeten gaan. Wanneer kinderen te maken hebben met zorgen en verdriet, is het belangrijk dat ze ook de andere kant voelen; de veerkracht om ermee om te gaan.

Ondersteuning en begeleiding kan welkom zijn om kinderen weer op weg te helpen en om hun balans terug te vinden. Die balans is belangrijk; de balans tussen verdriet en zorgen aan de ene kant en de eigen veerkracht aan de andere kant.

Omgaan met tegenslag, verlies en rouw is keihard werken, het vraagt aandacht, inspanning en tijd. Bij Praktijk ik ben ik is er niet alleen sprake van begrip en erkenning voor gevoelens, maar ook de expertise om samen met jullie het (rouw)proces te doorlopen, zodat een kind zich op een gezonde manier verder kan ontwikkelen.

Dit ben ik

Suzanne Scheres

psycholoog, kindercoach en vooral moeder

Rubie

Ik hou van mensen om mij heen die mij aandacht geven (en snoepjes)

Billie

Ik ben een blije hond en denk bij bijna alles: “Jippie!”
Lees meer over de praktijk