Ik ben Suzanne Scheres, psycholoog, kindercoach en vooral moeder.
Na het behalen van mijn universitair master diploma in de psychologie (2007), heb ik bij verschillende werkgevers binnen de jeugdzorg en het onderwijs gewerkt. Om meer praktisch te kunnen werken met kinderen volgde ik, in 2014-2015, een post HBO opleiding tot kindercoach. In 2015 heb ik ervoor gekozen om mijn hart te volgen en mijn eigen praktijk te starten, sindsdien ben ik trotse eigenaar van “Praktijk ik ben ik”.
Ik werk vooral oplossingsgericht, daarbij ga ik uit van de kwaliteiten, talenten en mogelijkheden van het kind. Het kind krijgt inzicht in eigen gedrag en leert vaardigheden die ze kan toepassen in dagelijkse situaties. Passie, enthousiasme, gelijkwaardigheid en betrokkenheid staan bij mij voorop in het werken met kinderen en hun ouders.
.
Ik werk niet alleen in mijn praktijk. Om wachtlijsten te voorkomen en om extra expertise in huis te halen werk ik al jaren samen met Monique. Monique is jeugdhulpverlener en psychomotorisch kindercoach. Na het intake gesprek wordt bekeken en besproken bij wie van ons de hulpvraag het beste past.
.
“Praktijk ik ben ik” is een particuliere praktijk aan huis. In de tuin staat een mooie, grote blokhut in een weitje met konijnen en kippen. Ook zijn Rubie en Billie de therapiehonden regelmatig in de praktijk te vinden. De warme uitstraling van deze blokhut en de dieren eromheen, is voor mij de perfecte combinatie van een mooie praktijk.
Kinderen ervaren de therapie bij Praktijk Ik ben ik als leuk, omdat er alle ruimte en erkenning is voor alles wat voor het kind op dat moment het allerbelangrijkste is. Wij maken gebruik van therapeutisch spel, drama, creatief materiaal, metaforen, imaginaties en gesprekken en stemmen zo af op het kind.
Ik ben moeder van 2 geweldige zonen. Beide zijn gevoelig, waarvan mijn jongste zoon deze mooie eigenschap combineert met een sterke eigen wil. Uit ervaring weet ik dat deze combinatie zorgt voor een extra uitdaging in de opvoeding. Als moeder ben ik opzoek gegaan naar handvatten die werken voor mijn kinderen en voor ons als gezin. Deze handvatten heb ik gevonden, waardoor ik vooral kan genieten van de kwaliteiten van mijn kinderen.
Om deze handvatten op een juiste manier als professional door te kunnen geven heb ik verschillende cursussen en opleidingen gevolgd. Sinds juni 2018 mag ik mij specialist noemen op het gebied van (hoog)gevoeligheid met een sterke eigen wil. Ik ben geregistreerd Hooggevoelig & strong willed specialist en geregistreerd schilden van je innerlijke familie coach. Tevens heb ik de opleiding tot sensikids coach gedaan om op een juiste manier met gevoelige kinderen te werken.
Monique en ik zijn beide gecertifieerd ACT4kids therapeut. ACT4kids leert kinderen hun hart te volgen en de hindernissen die ze daarbij tegenkomen, zoals verlies, falen, afwijzing of ongeluk te nemen zoals ze zijn. Met het gebruik van ACT4kids werk je aan verschillende vaardigheden zoals het innemen van een ander perspectief, het omgaan met hindernissen of tegenslagen, het verdragen van moeilijke gevoelens en gedachten in moeilijke situaties, het herkennen van dat wat jij belangrijk vindt in je leven en ernaar handelen, maar bovenal: zelf-compassie. Je mag er zijn. Wat je ook denkt, voelt of doet, je bent al helemaal goed.
Mijn passie voor het werken met kinderen, jongeren en ouders rondom het thema ‘verlies’ is ontstaan toen mijn zoon te maken kreeg met groot verlies en verdriet in de klas. Verlies en veerkracht gaan dan hand in hand. Ik wilde me meer verdiepen in de beleving van kinderen en jongeren die met verlies te maken kregen. Ik heb verschillende cursussen en trainingen gevolgd en ik ben lid van het netwerk “sterven en rouw Zuid-Limburg”. (https://stervenrouwlimburg.nl/).
In 2022 heb ik de opleiding gevolgd tot clown in de zorg. Een clown moet kunnen loslaten, fouten maken, in het hier en nu staan, open en nieuwsgierig zijn, emoties tonen en plezier hebben. Allemaal kwaliteiten die ik ieder kind zou gunnen. Ik gebruik dan ook regelmatig oefeningen uit de clownerie binnen mijn praktijk.
Monique is psychomotorisch kindercoach. Psychomotoriek gaat uit van het gegeven dat er verbinding is tussen lijf en het brein. Het brein stuurt het lijf aan en hoe het lijf reageert is van invloed op het brein.
Beweging zorgt ervoor dat het brein en het lichaam zich met elkaar verbinden en het kind emotioneel, sociaal en cognitief in balans is. Wanneer deze balans verstoord is, wordt dit zichtbaar in het gedrag van het kind, maar mogelijk ook in het leren en het concentreren op school.
Wanneer uw kind bijvoorbeeld:
is het fijn om met behulp van beweging en spel verandering tot stand te brengen in het denken, doen, voelen en durven van het kind. Het kind krijgt hierdoor de bevestiging dat het alle eigenschappen en kwaliteiten in zich heeft om zichzelf te zijn, het groeit in zelfvertrouwen en beter kan omgaan met uitdagingen/ problemen.
Dieren, dus ook honden, inzetten als co-therapeut is niet alleen veel leuker, het heeft ook nog eens vele voordelen. Het helpt om makkelijk contact te maken, een hond vult lastige stiltes op en spanningen worden al snel minder.
Waar ouders of anderen niet alles te horen krijgen, kan een dier een luisterend oor zijn. Het fijne aan een dier is: ze hebben geen verborgen agenda en stellen geen vragen waar je liever (nog) geen antwoord op geeft.
Los van therapie is het aaien van dieren erg rustgevend gebleken (het hoofd wordt leeg tijdens het proces) en het helpt uitermate goed tegen stress. Het aaien en knuffelen van de honden zorgt iedere keer weer voor een klein wonder.
Rubie en Billie zijn oefenvriendjes, die niet oordelen en onvoorwaardelijke liefde geven.