Gevoeligheid
Op weg naar gelukkig gevoelig, want gevoelig zijn is een mooi talent.

Gevoeligheid bij kinderen

Is je kind gevoelig voor prikkels? Snel van slag? Misschien is je kind wel (hoog)gevoelig. Gevoelige kinderen ervaren de wereld intenser, ze hebben diepe emoties en zijn gevoelig voor prikkels. (Hoog)gevoeligheid is geen stoornis of diagnose, het is een karaktereigenschap. Aangezien ongeveer 15 tot 20 % van de wereldbevolking (en zelfs dieren) in hoge mate over deze fijngevoeligheid beschikt, is het dus zeker niet vreemd dat jouw kind deze prachtige, maar soms lastige eigenschap blijkt te hebben.

Ontdek en omarm de unieke kracht
van je gevoelige kind.

Is je kind gevoelig en pittig tegelijk? Heeft je kind een grote behoefte aan autonomie? Zoekt jouw kind voortdurend grenzen op en is het tegelijkertijd ook gevoelig voor prikkels en stemmingen?

Ongeveer 30% van de (hoog)gevoelige kinderen heeft naast hun gevoeligheid ook een hele sterke wil. Gevoelige kinderen met een sterke eigen wil zijn dubbel bijzonder. Ze ervaren intens, hebben vastberadenheid en laten zich niet snel beïnvloeden.

Balans tussen begrip voor hun gevoeligheid en begeleiding bij het omgaan met hun wilskracht is essentieel. Deze kinderen zoeken de prikkels op maar tegelijkertijd raken ze snel overprikkeld. Niet makkelijk voor het kind en ook niet voor de ouders.

Oudercursus

Als ouders van deze kinderen heb je een extra uitdaging en kan het ook veel energie vragen om met een (hoog)gevoelig kind met een sterke eigen wil om te gaan. Wellicht houd je al veel rekening met de sterke wil en de gevoeligheid van je kind en toch kom je nog regelmatig in moeilijke situaties terecht: emotionele uitbarstingen van je kind die je het liefst had voorkomen, je eigen reactie waarvan je weet dat ze weinig uithaalt, maar die je soms niet kan tegenhouden, de commentaren  uit de omgeving van je kind die absoluut niet helpen, integendeel…

Naast individuele behandeling en groepsbegeleiding voor kinderen, bied ik daarom voor ouders van gevoelige kinderen met of zonder een sterke eigen wil ook een oudercursus. In deze cursus​ leer je hoe je kan omgaan met je kind op een manier die voor jullie werkt. Je krijgt inzicht in de situaties waarvan je nu waarschijnlijk denkt dat ze jou en je kind overkomen. Deze cursus is geschikt voor ouders van kinderen vanaf 2 jaar.

Dit ben ik

Suzanne Scheres

psycholoog, kindercoach en vooral moeder

Billie

Ik ben een blije hond en denk bij bijna alles: “Jippie!”

Rubie

Ik hou van mensen om mij heen die mij aandacht geven (en snoepjes)
Lees meer over de praktijk