Kind met (hoog)gevoeligheid?
Lees hier wanneer hulp kan helpen

Wanneer zoek je hulp bij een kind met (hoog)gevoeligheid?

Wanneer zoek je hulp en wat kan ik betekenen voor een (hoog)gevoelig kind en zijn ouders?

Het kan verstandig zijn om hulp te zoeken voor een (hoog)gevoelig kind in de volgende situaties:

  • Aanhoudende emotionele uitdagingen: Als je kind voortdurend worstelt met emoties zoals angst, woede, verdriet of prikkelbaarheid die hun dagelijkse functioneren beïnvloedt.
  • Sociale problemen: Als je kind moeite heeft om vrienden te maken en te onderhouden of zich ongemakkelijk voelt in sociale situaties.
  • Gedragsproblemen: Als je merkt dat je kind gedragsproblemen vertoont zoals terugtrekking, agressie, driftbuien of constant overprikkeld zijn.
  • Problemen op school: Als je kind problemen heeft op school, zoals moeite met concentratie, overprikkeling in de klas of problemen met leer- of studievaardigheden.
  • Lichamelijke klachten: Als je kind vaak lichamelijke klachten heeft zoals hoofdpijn, buikpijn of slaapproblemen waarbij een medische oorzaak is uitgesloten.
  • Negatief zelfbeeld: Als je kind worstelt met zelfvertrouwen, negatieve zelfwaardering of perfectionisme.
  • Aanpassingsproblemen: In het geval van grote levensveranderingen zoals verhuizing, echtscheiding, overlijden of andere veranderingen die het kind overweldigend lijkt te vinden.
  • Moeite met zelfregulatie: Als je kind problemen heeft met het beheersen van emoties, stress en overprikkeling.
  • Terugkerende angst of fobieën: Als je kind voortdurend worstelt met onredelijke angsten of fobieën die het dagelijks leven beïnvloedt.

Als ouder ken je je kind het beste. Als je merkt dat (hoog)gevoeligheid problemen veroorzaakt in het dagelijkse leven, emotioneel welzijn of de ontwikkeling van je kind, kan het zoeken van professionele hulp nuttig zijn om hun te helpen effectief met de (hoog)gevoeligheid om te gaan.

Hulp bij (hoog)gevoeligheid met of zonder een sterke eigen wil wordt binnen Praktijk ik ben ik op verschillende manieren vormgegeven. Ik maakt gebruik van verschillende gesprekstechnieken, therapeutische spelvormen, drama, creatieve activiteiten, verhalen en metaforen en stem zo af op het kind. Samen gaan we aan de slag in mijn praktijkruimte of al wandelend lekker buiten. In overleg kan één van mijn gecertificeerde therapiehonden aansluiten als co-therapeut.

Hulp kan bestaan uit individuele hulp voor het kind, waarbij naast sessies met het kind ook gesprekken met ouder(s) of verzorger(s) zullen plaatsvinden, ter ondersteuning en bij evaluaties.

Tevens biedt Praktijk ik ben ik groepshulp aan. De groepstraining is een ervaringsgerichte weerbaarheidstraining voor kinderen waarbij de honden (gecertificeerde therapiehonden) worden ingezet als co-therapeut. De training is gebaseerd op theorie en leerprincipes uit clownerie, haptonomie en Rots & Water training.

Binnen onze individuele afspraken en groepstrainingen helpen we kinderen om zichzelf te leren kennen / begrijpen en weer in hun kracht te staan. Op deze manier worden moeilijke dingen makkelijker en kan je genieten van al het moois wat gevoeligheid je te bieden heeft.

Naast individuele afspraken en groepstraining voor kinderen, bied ik voor ouders van gevoelige kinderen met of zonder een sterke eigen wil ook een oudercursus aan. In deze cursus​ leer je hoe je kan omgaan met je kind op een manier die voor jullie werkt. Je krijgt inzicht in de situaties waarvan je nu waarschijnlijk denkt dat ze jou en je kind overkomen. Deze cursus is geschikt voor ouders van kinderen vanaf 2 jaar.