Wanneer zoek je hulp en wat kan ik betekenen voor een kind in rouw?
Helaas kun je kinderen niet beschermen tegen rouw, verlies en pijn. Wel kun je ze leren er mee om te gaan, ze troosten en ruimte geven om hun verlies op hun eigen manier te verwerken. Hoe iemand omgaat met verlies is voor iedereen anders. Soms is het verlies of het verdriet zo groot dat er emotionele, lichamelijke of gedragsmatige veranderingen optreden bij kinderen en daardoor extra hulp nodig is. Voor jou als ouder(s) is het soms lastig in te schatten of je kind vastloopt. De volgende signalen kunnen betekenen dat jouw kind extra steun kan gebruiken:
Herken je een of meerdere signalen? Dan kan er sprake zijn van verstoorde (of gestolde) rouw. Eventueel kan extra ondersteuning hierbij helpen.
Hulp bij rouw binnen Praktijk ik ben ik wordt op verschillende manieren vormgegeven. Ik maakt gebruik van verschillende gesprekstechnieken, therapeutische spelvormen, drama, creatieve activiteiten, verhalen en metaforen en stem zo af op het kind. Samen gaan we aan de slag in mijn praktijkruimte of al wandelend lekker buiten. In overleg kan één van mijn gecertificeerde therapiehonden aansluiten als co-therapeut.
Naast de begeleiding van het kind zullen er ook gesprekken met ouder(s) of verzorger(s) plaatsvinden, ter ondersteuning en bij evaluaties.